Bundz owczy
ZAMÓW ONLINE! https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/bacowkanabukowin
Bundz owczy tzw. Polska Mozzarella to góralski ser u nas wytwarzany z mleka owczego. Smakiem i konsystencją przypominający mozzarelle. Smak ma łagodny, maślany. W pierwszych dniach słodki, później przechowywany w lodówce, pod wpływem bakterii kwasu mlekowego staje się kwaśny i dojrzewa.
Jak powstaje:
Jest to pierwszy produkt z mleka owczego i stanowi bazę pod inne sery takie jak bryndza, oscypki, serki owcze. Zaraz po udoju, jeszcze do ciepłego mleka, dodajemy naturalny enzym – podpuszczkę, która ścina ser. Po pojawieniu się skrzepu rozbija się go drewnianą łyżką. Następnie ser zbiera się rękami, formuje grudę i odstawia na 8 godzin by ociekła z niego serwatka.
Najlepiej smakuje:
- jako przekąska na desce serów
- pokrojony w plastry z solą, pieprzem, pesto i pomidorami
- na kanapce ze szczypiorkiem
- panierowany, smażony na patelni
W naszej ofercie BUNDZ OWCZY:
- naturalny bez dodatków
- z czarnuszką
- z suszonymi pomidorami
- włoski z bazylią, oregano
- z czosnkiem niedźwiedzim
- wędzony naturalny bez dodatków
- wędzony z dodatkami
Sprzedaż
Nasze oscypki, sery, bryndzę i inne tradycyjne wyroby mogą Państwo dostać bezpośrednio w naszej Bacówce na Bukowinie – Żabnica, ul. Bukowina 5. Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy również do zapoznania się z ofertą naszych wyrobów i do odwiedzenia naszego stacjonarnego sklepu w Centrum Handlowym Huta “Swojskie Smaki” w Węgierskiej Górce przy ul. Wyspiańskiego 8. Sprzedajemy tam nasze produkty, w dni handlowe w godz. 8:00 – 19:00. Nr telefonu do sklepu: 668 562 176
Możliwość pakowania hermetycznego! Do zobaczenia 😉

Dlaczego nasze sery są takie dobre?
- Produkowane tylko i wyłącznie z mleka owczego
- Produkowane bez jakichkolwiek współczesnych ulepszaczy
- Zawsze świeże
- Nie używamy sztucznych nawozów do nawożenia pastwisk
- W sezonie zimowym owce jedzą tylko siano z naszych pastwisk oraz owies
- Wszystkie produkty- sery wyrabiamy starymi tradycyjnymi metodami w naszej Bacówce
- Nie prowadzimy produkcji masowej – ilość mleka i serów jest ograniczona
- Do wędzenia używamy tylko naturalnego dymu z drzewa bukowego
- Nasze owce w sezonie letnim wypasamy od lat na zielonych czystych pastwiskach- halach w gminie Węgierska Górka w Beskidzie Żywieckim
- Nasze łąki, na których wypasamy owce są położone w 100% na terenach Natura 2000 Beskidu Żywieckiego, co potwierdza najlepszą jakość zjadanych traw oraz ziół, które dają niepowtarzalny smak mleka a co za tym idzie produktów
Inne produkty
Tradycja wyrobów
Przy produkcji sera, robimy wszystko aby osiągnąć jak najwyższe walory smakowe i zdrowotne jakie można uzyskać dzięki naturalnym składnikom. W procesie wytwarzania naszych serów, oscypków i innych produktów, pomijamy wszystkie chemiczne dodatki, które rzekomo miałyby poprawić smak i uczynić wyroby trwalszymi. Wierzymy jednak, że najwyższą jakość i smak można uzyskać jedynie w naturalnym procesie hodowli i wyrobu, a wszelkie „poprawiacze” tylko w tym przeszkadzają. W naszej działalności zwracamy baczną uwagę na wymogi formalne i robimy wszystko, aby nasze wyroby były zdrowe i smakowały każdemu.