Beskidzki Ser z Żurawiną
Beskidzki ser z żurawiną to ręcznie wyrabiany ser w naszej Bacówce produkowany w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach. Jego nazwa pochodzi od gatunku drewna jakim jest wędzony (drewno bukowe). Wytwarzany na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Ser bukowy w smaku jest podobny do tradycyjnego oscypka, jednak o jego unikalności świadczy znakomita żurawina.
Żętyca
Jest to, podobnie jak serwatka z mleka krowiego, pozostałość po ścięciu mleka podpuszczką, która ścina większość białek – z nich właśnie powstaje bundz. Pita jest przede wszystkim na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach. W XIX wieku stosowana była jako środek leczący drogi oddechowe, szczególnie gruźlicę (brak potwierdzenia właściwości leczniczych). U nieprzyzwyczajonych do niej osób może wywołać działanie przeczyszczające (podobnie jak serwatka lub maślanka).
Bryndza owcza
Miękki, podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. Konsystencja pasty, delikatnie grudkowata. Bundz pod wpływem charakterystycznych szczepów bakterii z grupy Lactobacillus dojrzewa poprzez kilka dni aż do powstania na przekroju malutkich dziur. Następnie jest rozdrabniany, solony i mielony. Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem, który został wpisany w rejestr chronionych nazw pochodzenia.
Oscypki i sery owcze
To ręcznie wyrabiane sery w naszej Bacówce produkowane w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach. Wytwarzane na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Nasze sery produkowane są na wzór oscypka, kształtem przypominające popularne gołki, jednak o ich unikalności świadczy skład! Do produkcji stosujemy tylko i wyłącznie mleko owcze!
Bundz owczy
Bundz owczy tzw. polska mozzarella to góralski ser u nas wytwarzany z mleka owczego. Smakiem i konsystencją przypominający mozzarelle. Smak ma łagodny, maślany. W pierwszych dniach słodki, później przechowywany w lodówce, pod wpływem bakterii kwasu mlekowego staje się kwaśny i dojrzewa.
Ser owczy bukowy
Ser bukowy to ręcznie wyrabiany ser w naszej Bacówce produkowany w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach. Jego nazwa pochodzi od gatunku drewna jakim jest wędzony (drewno bukowe). Wytwarzany na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Ser bukowy w smaku jest podobny do tradycyjnego oscypka, jednak o jego unikalności świadcz zioła (czarnuszka, czosnek niedźwiedzi lub suszone pomidory)!
Żurawina
Odkryj wyjątkowy smak naszej żurawiny! Najbardziej znana żurawina błotna (Oxycoccus palustris) Jagody o średnicy do 10 milimetrów, bogate w witaminy i kwasy organiczne. Żurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C. Jest również ona bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej z czerwonym winem. Szczególnie jednak zaleca się ją we wszystkich zakażeniach układu moczowego.
KEFIR OWCZY
Czy wiesz, że 𝗸𝗲𝗳𝗶𝗿 𝗼𝘄𝗰𝘇𝘆 jest jednym z najzdrowszych dla naszego organizmu napojów? Jest to skarbnica wapnia, białka i witamin z grupy B! 𝗦𝗸𝗮̨𝗱 𝗺𝗮𝗺𝘆 𝗽𝗲𝘄𝗻𝗼𝘀́𝗰́, 𝘇̇𝗲 𝗻𝗮𝘀𝘇 𝗸𝗲𝗳𝗶𝗿 𝗷𝗲𝘀𝘁 𝗻𝗮𝗷𝗹𝗲𝗽𝘀𝘇𝘆? Ponieważ znamy jego produkcję od momentu pozyskania mleka do momentu nalania kefiru do butelki! Jak spróbujesz tego specjału, jesteśmy pewni, że wrócisz po kolejny!
GOŁKA PASTERSKA
Gołka pasterska to ręcznie wyrabiany ser w naszej Bacówce produkowany w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach! Wytwarzany na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Nasze sery produkowane są na wzór oscypka, kształtem przypominające roladkę z prążkowaną strukturą nadaną przez siatkę, jednak o ich unikalności świadczy skład! Do produkcji stosujemy tylko i wyłącznie mleko owcze!
BUNDZ WĘDZONY
Bundz wędzony to góralski ser wytwarzany z mleka owczego. Powstaje na bazie tradycyjnego bundzu owczego z ziołami. Po kilku dniach dojrzewania jest zanurzany w solance w celu nabrania lekko słonego smaku. Po osuszeniu wędzimy go NATURALNIE w naszej wędzarni dymem bukowo – olchowym!
Tradycja wyrobów
Przy produkcji sera, robimy wszystko aby osiągnąć jak najwyższe walory smakowe i zdrowotne jakie można uzyskać dzięki naturalnym składnikom. W procesie wytwarzania naszych serów, oscypków i innych produktów, pomijamy wszystkie chemiczne dodatki, które rzekomo miałyby poprawić smak i uczynić wyroby trwalszymi. Wierzymy jednak, że najwyższą jakość i smak można uzyskać jedynie w naturalnym procesie hodowli i wyrobu, a wszelkie „poprawiacze” tylko w tym przeszkadzają. W naszej działalności zwracamy baczną uwagę na wymogi formalne i robimy wszystko, aby nasze wyroby były zdrowe i smakowały każdemu.